Patelnia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(restore,redakcja, kat.)
 
(Nie pokazano 30 wersji utworzonych przez 24 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{sur|naczynia kuchennego|[[Patelnia (Warszawa)|Patelnia (plac w Warszawie)]]}}
'''Patelnia''' – płaskie [[koło]] o średnicy około 50 cm z podniesionymi krawędziami i specjalnym [[patyk]]iem do trzymania. Patelni można używać w dwojaki sposób:
[[Plik:"OUT OF THE FRYING PAN - INTO THE FIRING LINE^" - NARA - 535609.tif|220px|thumb|Z patelni na linię ognia!]]
# Smażenie – polega na położeniu na patelni [[coś|tego, co chcemy zjesć]] (np. [[jajko|jajka]]) i kładziemy patelnię na coś gorącego np. na [[lawa|lawę]] lub kuchenkę. Niektóre patelnie mają również nakładkę zwaną [[teflon]]em. Jest ona po to, aby nasze [[jedzenie]] się nie zapaliło.
'''Patelnia''' – krótka [[broń obuchowa]], stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na [[broń biała|broń białą]]. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą [[rękojeść|rękojeścią]] i dużą [[głownia|głownią]]. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią, jednak przez specjalistów niezalecany, ze względu na zbyt dużą skuteczność bojową. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę od góry.


Ponadto patelnia służy ludom prymitywnym do preparowania potraw kulinarnych, głównie [[jajecznica|jajecznicy]]; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć [[jajka]] na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza [[alkoholik|żule]], starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z [[teoria patelni|teorią patelni]], masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. [[margaryna|margaryny]]) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.
* [[Samoobrona]] - polega na uderzeniu napastnika w [[głowa|głowę]] po to, aby utracił [[przytomność]] lub doznał wstrząsu [[mózg|mózgu]]. Patelnią należy uderzać mocno, wtedy usłyszymy taki dźwięk: PAĄĄĄĄĄĄĄĄĄ! Jeśli uderzymy za lekko, przeciwnik prawdopodobnie tylko zaklnie.

{{stub|kuch}}
{{broń}}


[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]]
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]]
[[Kategoria:Broń obuchowa]]

Aktualna wersja na dzień 22:23, 9 maj 2021

Z patelni na linię ognia!

Patelnia – krótka broń obuchowa, stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na broń białą. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą rękojeścią i dużą głownią. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią, jednak przez specjalistów niezalecany, ze względu na zbyt dużą skuteczność bojową. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę od góry.

Ponadto patelnia służy ludom prymitywnym do preparowania potraw kulinarnych, głównie jajecznicy; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza żule, starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z teorią patelni, masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.