McDonald’s: Różnice pomiędzy wersjami
M (Anulowano wersję użytkownika 95.90.222.93 Oklepane. Ten żart należy inaczej sprzedać) Znacznik: anulowanie |
Dronerczyk (dyskusja • edycje) M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 31.0.58.107; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ja8czy coś.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 11 wersji utworzonych przez 8 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
⚫ | |||
{{Popr|Zmienić humor na mniej kloaczny}} |
|||
⚫ | |||
[[Plik:McDonald's-shanghai.JPG|thumb|200px|Japoński odłam McDonalda]] |
|||
⚫ | |||
[[Plik:Mc.JPEG|thumb|200px|Pewnie zamówili WieśMaka]] |
[[Plik:Mc.JPEG|thumb|200px|Pewnie zamówili WieśMaka]] |
||
[[Plik:McDonald klient.jpg|thumb|200px|Typowy klient]] |
[[Plik:McDonald klient.jpg|thumb|200px|Typowy klient]] |
||
[[Plik:McDonalds.jpg|thumb|200px|Nowy produkt – McDynia]] |
|||
[[Plik:Reklamamcdonalds.jpg|thumb|200px|Reklama]] |
[[Plik:Reklamamcdonalds.jpg|thumb|200px|Reklama]] |
||
[[Plik:RusMak.jpg|thumb|McDonald's, jak każda hiperkorporacja, potrzebuje ochrony…]] |
|||
⚫ | {{cytat|– Trzy razy mielone świńskie racice z emulgatorami, w papce z benzoesanu sodu i glutaminianu potasu polanego utwardzonymi tłuszczami z dodatkiem wypełniacza, spulchniacza i aromatu ponoć identycznego z naturalnym.<br />– Nie mamy czegoś takiego…<br />– Macie, macie. Nazywacie to cheeseburgerem. Trzy poprosimy na wynos.|Net Bielecki o cheeseburgerze w barze '''McDonald’s'''}} |
||
⚫ | |||
⚫ | '''McDonald’s''' – sieć <del>barów</del> restauracji, w których wyrabia się produkty z 90-procentową zawartością tłuszczu, 9-procentową [[Cukier|cukru]] i kilkoma promilami [[mięso|mięsa]]. Wiadomo, że [[wołowina]] w hamburgerach składa się z plastikowych [[krowa|krów]] zmielonych wraz ze [[żłób|żłobem]]. Przedstawiciele firmy tłumaczą, że dodatek żłoba jest niewielki i zapewnia wysoką jakość produktów, pozostając praktycznie bez wpływu na ludzkie [[zdrowie]]. |
||
McDonald’s jest też nieodłącznym elementem programu '''każdej''' [[Wycieczka szkolna|wycieczki szkolnej]], kiedy to dzieciaki z małych miast płacą 50-200 zł za wyjazd jedynie w celu odwiedzenia McDonalda i odpoczęcia po całodziennym łażeniu po Muzeum Ziemi Podlaskiej. |
|||
⚫ | {{cytat|– Trzy razy mielone świńskie racice z emulgatorami, w papce z benzoesanu sodu i glutaminianu potasu polanego utwardzonymi tłuszczami z dodatkiem wypełniacza, spulchniacza i aromatu ponoć identycznego z naturalnym.<br />– Nie mamy czegoś takiego…<br />– Macie, macie. Nazywacie to cheeseburgerem. Trzy poprosimy na wynos.|Net Bielecki o cheeseburgerze w barze ''' |
||
⚫ | |||
{{cytat|New York beef classic and Hollywood crispy chicken. I może coke do tego.|Przeciętny klient w '''McDonald's'''}} |
|||
{{cytat|'''M'''efistofeles!|Barnabas Collins o '''McDonald's'''}} |
|||
{{cytat|'''McDonald's''' to taki rodzaj miejsca|Pierwsze reklamy '''McDonald's'''}} |
|||
⚫ | |||
⚫ | ''' |
||
⚫ | |||
Na [[Rozmowa kwalifikacyjna|rozmowie kwalifikacyjnej]] kierowniczka kadr mówi potencjalnemu pracownikowi, że będzie odpowiadał za sprzątanie sali w godzinach szczytu, jednak to tylko pozory. W rzeczywistości nowy pracownik ląduje od razu do smażenia frytek, gdyż nikt nie lubi stać przy gorącej aparaturze. Nowy obok smażenia frytek uczy się na pamięć układu kanapek oraz [[Język ukraiński|ukraińskiego]], by choć w minimalnym stopniu zrozumieć, o czym jest rozmowa na sali. Jeśli po tygodniu nowy pracownik potrafi po ukraińsku policzyć do dwunastu przy smażeniu mięsa wołowego, to zostanie na dłużej. I tak codziennie przez dwanaście godzin dziennie. Można oczywiście pracować jak zwykły człowiek przez osiem godzin dziennie, ale bez karty pułapki ''Orzeczenie o niepełnosprawności'' nawet nie warto próbować. |
|||
McDonald's z czasem stał się globalnym trucicielem, niszcząc nawet swą [[Stany Zjednoczone Ameryki|Matuszkę Amerykę]]. Zajmuje się sprzedażą smacznej, acz zatrutej żywności, takiej jak [[frytki]] i inne gastronomiczne [[śmieci]]. Roczne efekty działania bojówki są 30-krotnie wyższe od liczby zabitych w czasie ataku na [[World Trade Center|WTC]]. McDonald's jest też nieodłącznym elementem programu '''każdej''' wycieczki szkolnej, kiedy to dzieciaki z małych miast płacą 50-200 zł za wyjazd jedynie w celu odwiedzenia McDonalda i odpoczęcia po całodziennym łażeniu po Muzeum Ziemi Podlaskiej. |
|||
Założycielem był niejaki [[Ronald McDonald]]. |
|||
== Początki == |
|||
Pierwsze lokale powstawały jako wygodniejsza i bardziej estetyczna alternatywa dla [[Toi-Toi]]. Z czasem dobudowano małe baraki, w których podawano produkty mające działanie moczopędne i przeciwdziałające obstrukcji. Gdy już kloaki się zapełniły, pomyślano nad produkowaniem i sprzedażą żywności. |
|||
⚫ | |||
⚫ | Praca w |
||
Praca odbywa się w innowacyjnym systemie KJPNDP – '''''K'''iedy '''J'''est '''P'''usto '''N'''awal '''D'''użo '''P'''racowników''. Zapewnia optymalną ochronę kierownictwa na wypadek kontroli-niespodzianki oraz sprawia, że nigdy nie brakuje składników. W końcu w każdej chwili można zawołać tego chłopaka, który szoruje właśnie szczeliny między oknami szczoteczką do zębów, i powiedzieć mu, aby doniósł kilogram masy seropodobnej z mroźni na kuchnię. KJPNDP pozwala również na utrzymanie wysokiego morale w restauracji, ponieważ w godzinach szczytu wszyscy odchodzą i garstka pozostałych ma szansę rozładować emocje, zwiększyć masę mięśniową oraz uprawiać mindfulness poprzez skupienie się na swojej pracy przez cztery godziny z rzędu. |
|||
Na rozmowie kwalifikacyjnej szefowa mówi potencjalnemu pracownikowi, że będzie pracował na kasie lub w [[Kuchnia|kuchni]], ale to tylko pozory. O ile jakimś cudem zadzwoni i potwierdzi zatrudnienie, może on liczyć na wysokie stanowisko czyściciela dachu lub okien, ewentualnie kibla za pomocą szczoteczki do zębów. Przy odrobinie szczęścia dostanie nawet 9,25 zł za godzinę i po około 5 latach pracy może liczyć na awans – na tego frajera, który ciągle mówi: ''A może frytki do tego?''. Podwyżka to fikcja, bez znajomości można o niej pomarzyć. |
|||
Pomimo stereotypu, że praca w McDonald’s przypomina wycinkę lasów w radzieckich obozach pracy, wielu polskich i ukraińskich pracowników ku swojemu zdumieniu odkrywa, że każdemu przysługuje pół godziny przerwy w pracy, wypłata zawsze przychodzi na czas, a informacje o przelewie dostajesz od kierownika, który wręcza Ci kwitek z informacją, ile państwo podbiera sobie składki zdrowotnej, ZUS-u i podatków i że to do nich masz składać pretensję, że dostajesz raptem dwie trzecie swojej wypłaty na rękę. Prawdopodobnie to sprawia, że praca McDonald’s cieszy się taką popularnością wśród [[student]]ów. |
|||
Zdarza się awansować, choć podwyżka nie jest wtedy adekwatna do odpowiedzialności. Ciągle rosnące wymagania i narastająca ilość standardów czyni pracę strasznie męczącą. |
|||
== Ciekawostki == |
== Ciekawostki == |
||
⚫ | * Pierwszy McDonald's dla przeciętnego Polaka w Polsce powstał w 1992 roku. Warto zaznaczyć, że pierwsze plany wybudowania [[bar]]u pojawiły się pod koniec lat 70. Ostatecznie zdecydowano się postawić w Zatoce czerwonych świń niewielkiego McDonalda dla polityków [[Polska Zjednoczona Partia Robotnicza|PZPR]] i kapitana milicji Popczyka. |
||
* Każdy ze składników cheeseburgera jest bez smaku, mięso nie smakuje mięsem, a bułka ma więcej powietrza, niż ciasta, a pomimo to wszystkie składniki połączone razem [[glutaminian sodu|jakimś cudem]] mają smak. |
|||
⚫ | * Pierwszy McDonald's dla przeciętnego Polaka w Polsce powstał w 1992 roku. Warto zaznaczyć, że pierwsze plany wybudowania |
||
== Galeria == |
== Galeria == |
||
<gallery> |
<gallery> |
||
Plik:McChicken.jpg|Codzienny świeży towar |
|||
Plik:McDonald's McChicken sandwich.JPG|To także |
|||
Plik:McChicken.jpg|20 lat później |
|||
Plik:Mc'Zestaw.jpg|Standardowy zestaw w McDrive |
Plik:Mc'Zestaw.jpg|Standardowy zestaw w McDrive |
||
⚫ | |||
Plik:Rotten apple.jpg|Jabłko z najlepszego sadu dołączane do każdego zestawu Happy Meal |
|||
</gallery> |
</gallery> |
||
Linia 47: | Linia 32: | ||
* [[Indeks Big Maka]] |
* [[Indeks Big Maka]] |
||
* [[KFC]] |
* [[KFC]] |
||
* [[ |
* [[hamburger]] |
||
{{broń}} |
{{broń}} |
Aktualna wersja na dzień 10:45, 13 wrz 2024
Ten artykuł dotyczy sieci fast food. Zobacz też hasła o innych osobach o tym imieniu. |
– Trzy razy mielone świńskie racice z emulgatorami, w papce z benzoesanu sodu i glutaminianu potasu polanego utwardzonymi tłuszczami z dodatkiem wypełniacza, spulchniacza i aromatu ponoć identycznego z naturalnym.
– Nie mamy czegoś takiego…
– Macie, macie. Nazywacie to cheeseburgerem. Trzy poprosimy na wynos.
- Net Bielecki o cheeseburgerze w barze McDonald’s
– Loda poproszę.
– A może frytki do tego?
- Przeciętny sprzedawca w McDonald’s
McDonald’s – sieć barów restauracji, w których wyrabia się produkty z 90-procentową zawartością tłuszczu, 9-procentową cukru i kilkoma promilami mięsa. Wiadomo, że wołowina w hamburgerach składa się z plastikowych krów zmielonych wraz ze żłobem. Przedstawiciele firmy tłumaczą, że dodatek żłoba jest niewielki i zapewnia wysoką jakość produktów, pozostając praktycznie bez wpływu na ludzkie zdrowie.
McDonald’s jest też nieodłącznym elementem programu każdej wycieczki szkolnej, kiedy to dzieciaki z małych miast płacą 50-200 zł za wyjazd jedynie w celu odwiedzenia McDonalda i odpoczęcia po całodziennym łażeniu po Muzeum Ziemi Podlaskiej.
Praca[edytuj • edytuj kod]
Praca w McDonald’s to prestiż i same rarytasy. Na pracowników czeka nielimitowana darmowa Coca-Cola oraz Sprite. Pracownicy McDonald’s mają w zwyczaju robić duże prezenty świąteczne dzieciom, gdyż nadzwyczaj dużo zabawek HappyMeal ląduje u nich w szafkach.
Na rozmowie kwalifikacyjnej kierowniczka kadr mówi potencjalnemu pracownikowi, że będzie odpowiadał za sprzątanie sali w godzinach szczytu, jednak to tylko pozory. W rzeczywistości nowy pracownik ląduje od razu do smażenia frytek, gdyż nikt nie lubi stać przy gorącej aparaturze. Nowy obok smażenia frytek uczy się na pamięć układu kanapek oraz ukraińskiego, by choć w minimalnym stopniu zrozumieć, o czym jest rozmowa na sali. Jeśli po tygodniu nowy pracownik potrafi po ukraińsku policzyć do dwunastu przy smażeniu mięsa wołowego, to zostanie na dłużej. I tak codziennie przez dwanaście godzin dziennie. Można oczywiście pracować jak zwykły człowiek przez osiem godzin dziennie, ale bez karty pułapki Orzeczenie o niepełnosprawności nawet nie warto próbować.
Praca odbywa się w innowacyjnym systemie KJPNDP – Kiedy Jest Pusto Nawal Dużo Pracowników. Zapewnia optymalną ochronę kierownictwa na wypadek kontroli-niespodzianki oraz sprawia, że nigdy nie brakuje składników. W końcu w każdej chwili można zawołać tego chłopaka, który szoruje właśnie szczeliny między oknami szczoteczką do zębów, i powiedzieć mu, aby doniósł kilogram masy seropodobnej z mroźni na kuchnię. KJPNDP pozwala również na utrzymanie wysokiego morale w restauracji, ponieważ w godzinach szczytu wszyscy odchodzą i garstka pozostałych ma szansę rozładować emocje, zwiększyć masę mięśniową oraz uprawiać mindfulness poprzez skupienie się na swojej pracy przez cztery godziny z rzędu.
Pomimo stereotypu, że praca w McDonald’s przypomina wycinkę lasów w radzieckich obozach pracy, wielu polskich i ukraińskich pracowników ku swojemu zdumieniu odkrywa, że każdemu przysługuje pół godziny przerwy w pracy, wypłata zawsze przychodzi na czas, a informacje o przelewie dostajesz od kierownika, który wręcza Ci kwitek z informacją, ile państwo podbiera sobie składki zdrowotnej, ZUS-u i podatków i że to do nich masz składać pretensję, że dostajesz raptem dwie trzecie swojej wypłaty na rękę. Prawdopodobnie to sprawia, że praca McDonald’s cieszy się taką popularnością wśród studentów.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Pierwszy McDonald's dla przeciętnego Polaka w Polsce powstał w 1992 roku. Warto zaznaczyć, że pierwsze plany wybudowania baru pojawiły się pod koniec lat 70. Ostatecznie zdecydowano się postawić w Zatoce czerwonych świń niewielkiego McDonalda dla polityków PZPR i kapitana milicji Popczyka.