Chemia: Różnice pomiędzy wersjami
(wracaj do szkoły) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:student.jpg|thumb|240px|Typowy student chemii]] |
[[Plik:student.jpg|thumb|240px|Typowy student chemii]] |
||
{{cytat|Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj g{{cenzura3}}o do wody.|Podstawowa zasada}} |
{{cytat|Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj g{{cenzura3}}o do wody.|Podstawowa zasada}} |
||
{{cytat|Najczęściej to |
{{cytat|Najczęściej to chemia mnie interesuje. Nie podoba mi się.|Student chemii o swoim ulubionym przedmiocie}} |
||
{{cytat| |
{{cytat|Interesuję się chemią. Płyny, proszki rozmaite.|Mężczyzna zapytany przez reporterkę TVN o zainteresowania}} |
||
{{t}} [[nauka]] rozwinięta w wysoko cywilizowanych [[państwo|krajach]] (np. w [[II Rzeczpospolita|II Rzeczpospolitej]]). |
|||
== Wstęp == |
== Wstęp == |
||
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji [[jedzenie|artykułów spożywczych]]. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania. |
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji [[jedzenie|artykułów spożywczych]]. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania. |
||
Częstym sposobem odświeżania produktów jest: |
Częstym sposobem odświeżania produktów jest: |
||
*malowanie towarów [[kolory|farbami]] plakatowymi |
* malowanie towarów [[kolory|farbami]] plakatowymi, |
||
*lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy) |
* lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy), |
||
*pakowanie w kolorową folię |
* pakowanie w kolorową folię, |
||
*polewanie [[domestos]]em |
* polewanie [[domestos]]em, |
||
*Stopniowe [[Coca-Cola|aspartamu]], [[woda|fluoru]] i innych wartościowych substancji odżywczych których nie znajdziemy w prawdziwym produkcie, a wg. [[Amerykańscy naukowcy|ekspertów]] niezbędne do funkcjonowania. |
|||
[[Plik:256px-Sciences exactes.svg.png|120px|right]] |
[[Plik:256px-Sciences exactes.svg.png|120px|right]] |
||
Linia 21: | Linia 21: | ||
{| border=1 align=center cellpadding=4 cellspacing=0 width=600 style="margin: 1 1 1em" |
{| border=1 align=center cellpadding=4 cellspacing=0 width=600 style="margin: 1 1 1em" |
||
|- |
|- |
||
|align=center colspan=2 style="background-color:#101010;color:white;font-size:15px;text-align:center;font-weight:bold;" | |
|align=center colspan=2 style="background-color:#101010;color:white;font-size:15px;text-align:center;font-weight:bold;" | |
||
Działy chemii |
Działy chemii |
||
|- |
|- |
||
Linia 40: | Linia 40: | ||
|Geochemia || Czy herbata z [[cukier|cukrem]] to solanka? |
|Geochemia || Czy herbata z [[cukier|cukrem]] to solanka? |
||
|- |
|- |
||
|Chemia środowiskowa || Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
|Chemia środowiskowa || Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
||
|- |
|- |
||
|Metaloorganika || Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
|Metaloorganika || Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
||
Linia 50: | Linia 50: | ||
== Zagrożenia == |
== Zagrożenia == |
||
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia |
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia – choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej. |
||
== Prekursorzy == |
== Prekursorzy == |
||
Linia 56: | Linia 56: | ||
* [[McDonald's]] |
* [[McDonald's]] |
||
* [[KFC]] |
* [[KFC]] |
||
{{Szkoła}} |
{{Szkoła}} |
||
[[Kategoria:Chemia| ]] |
[[Kategoria:Chemia| ]] |
Wersja z 16:12, 1 wrz 2014
Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj go do wody.
- Podstawowa zasada
Najczęściej to chemia mnie interesuje. Nie podoba mi się.
- Student chemii o swoim ulubionym przedmiocie
Interesuję się chemią. Płyny, proszki rozmaite.
- Mężczyzna zapytany przez reporterkę TVN o zainteresowania
Szablon:T nauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).
Wstęp
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.
Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
- malowanie towarów farbami plakatowymi,
- lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy),
- pakowanie w kolorową folię,
- polewanie domestosem,
Działy chemii
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Działy chemii | |
Chemia czysta | Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
Chemia organiczna i nieorganiczna | Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
Chemia analityczna | Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak? |
Pirotechnika | Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
Fizykochemia | W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem? |
Biochemia | Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
Astrochemia | Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
Geochemia | Czy herbata z cukrem to solanka? |
Chemia środowiskowa | Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
Metaloorganika | Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
Chemia maturalna | Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
Chemia porównawcza | Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu? |
Zagrożenia
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia – choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.