Chemia: Różnice pomiędzy wersjami
M |
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika TwójStary123456, powód: prywata) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 47 wersji utworzonych przez 33 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik: |
[[Plik:Ja wariat.JPG|thumb|200px|Typowy student chemii]] |
||
{{cytat|Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj g{{cenzura3}}o do wody.|Podstawowa zasada}} |
{{cytat|Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj g{{cenzura3}}o do wody.|Podstawowa zasada}} |
||
{{Cytat|Pamiętaj chemiku młody, nie trać czasu, wlewaj zawsze wodę do kwasu.|Inna wersja podstawowej zasady}} |
|||
⚫ | |||
{{cytat|Najczęściej to chemia mnie interesuje. Nie podoba mi się.|Student chemii o swoim ulubionym przedmiocie}} |
|||
{{cytat|Interesuję się chemią. Płyny, proszki rozmaite.|Mężczyzna zapytany przez reporterkę TVN o zainteresowania}} |
|||
⚫ | |||
== Wstęp == |
== Wstęp == |
||
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji [[jedzenie|artykułów spożywczych]]. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania. |
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji [[jedzenie|artykułów spożywczych]]. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania. |
||
Częstym sposobem odświeżania produktów jest: |
Częstym sposobem odświeżania produktów jest: |
||
*malowanie towarów [[kolory|farbami]] plakatowymi |
* malowanie towarów [[kolory|farbami]] plakatowymi, |
||
*lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy) |
* lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy), |
||
*pakowanie w kolorową folię |
* pakowanie w kolorową folię, |
||
*polewanie [[domestos]]em |
* polewanie [[domestos]]em, |
||
*Stopniowe [[Coca-Cola|aspartamu]], [[woda|fluoru]] i innych wartościowych substancji odżywczych których nie znajdziemy w prawdziwym produkcie, a wg. [[Amerykańscy naukowcy|ekspertów]] niezbędne do funkcjonowania. |
|||
Najmniejszą częścią chemii jest pierwiastek. Jego matematyczno-fizycznym przeciwieństwem jest potęga. |
|||
[[Plik:256px-Sciences exactes.svg.png|120px|right]] |
|||
== Działy chemii == |
== Działy chemii == |
||
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem. |
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem. |
||
[[Plik:Spr z chemii.jpg|thumb|180px|Sprawdzian z chemii]] |
|||
{| class="wikitable" style="width: 60%;" |
|||
{| border=1 align=center cellpadding=4 cellspacing=0 width=600 style="margin: 1 1 1em" |
|||
|- |
|- |
||
! colspan=2 style="background:#202020;color:white;font-size:16px;" | |
|||
Działy chemii |
Działy chemii |
||
|- |
|- |
||
|Chemia czysta || Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
|Chemia czysta || Z czego składa się [[herbata]], a z czego cukier? |
||
|- |
|- |
||
|Chemia organiczna i nieorganiczna || Czy cukier to [[Sól kuchenna|sól]], a herbata to alkohol? |
|Chemia organiczna i nieorganiczna || Czy cukier to [[Sól kuchenna|sól]], a herbata to alkohol? |
||
|- |
|- |
||
|Chemia analityczna || Ile trzeba dodać |
|Chemia analityczna || Ile trzeba dodać [[mol]]i cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak? |
||
|- |
|- |
||
|Pirotechnika || Jak zrobić [[bomba|bombę]] z herbaty i cukru? |
|Pirotechnika || Jak zrobić [[bomba|bombę]] z herbaty i cukru? |
||
Linia 34: | Linia 39: | ||
|Biochemia || Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
|Biochemia || Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
||
|- |
|- |
||
|Astrochemia || Czy na |
|Astrochemia || Czy na [[Saturn]]ie też występuje herbata z cukrem? |
||
|- |
|- |
||
|Geochemia || Czy herbata z [[cukier|cukrem]] to solanka? |
|Geochemia || Czy herbata z [[cukier|cukrem]] to solanka? |
||
|- |
|- |
||
|Chemia środowiskowa || Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
|Chemia środowiskowa || Jak przyrządzić herbatę z cukrem w [[las|lesie]]? |
||
|- |
|- |
||
|Metaloorganika || Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
|Metaloorganika || Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
||
|- |
|- |
||
|Chemia maturalna || Czy [[herbata]] oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
|Chemia maturalna || Czy [[herbata]] oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
||
|- |
|||
|Chemia olimpijska || Czy herbata i cukier były w folderze wstępnym? |
|||
|- |
|- |
||
|Chemia porównawcza || Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem [[Napój alkoholowy|alkoholu]]? |
|Chemia porównawcza || Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem [[Napój alkoholowy|alkoholu]]? |
||
Linia 48: | Linia 55: | ||
== Zagrożenia == |
== Zagrożenia == |
||
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia |
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia – choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej. |
||
== Znane związki chemiczne == |
|||
* [[Ocena niedostateczna|Pałan]] sprawdzianu |
|||
* Szlaban [[rodzic]]anu |
|||
* [[Wpierdol|Jeban]] dziecianu |
|||
* [[N:P|Prywatan]] artykulanu |
|||
* [[Bezsens]]an zmianu |
|||
* [[Banan]]an owocanu |
|||
* Fragan [[Overwatch|owerłoczanu]] |
|||
* [[Ryba]]n puszkanu |
|||
* [[Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym|Kondominian żydopowierniczanu]] |
|||
* Trzynastan artykulanu |
|||
== Prekursorzy == |
== Prekursorzy == |
||
* [[Biedronka]] |
* [[Biedronka]] |
||
* [[McDonald's]] |
* [[McDonald's]] |
||
* [[KFC]] |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[lista dodatków do żywności]] |
|||
* [[pochodzenie imion]] |
|||
* [[Olimpiada Chemiczna]] |
|||
{{Szkoła}} |
|||
{{Przedmioty szkolne}} |
|||
[[ar:كيمياء]] |
[[ar:كيمياء]] |
||
[[da:Kemi]] |
[[da:Kemi]] |
||
[[de:Chemie]] |
[[de:Chemie]] |
||
[[en:Chemistry]] |
[[en:Chemistry (class)]] |
||
[[es:Química]] |
[[es:Química]] |
||
[[fi:Kemia]] |
[[fi:Kemia]] |
||
Linia 68: | Linia 94: | ||
[[ko:화학]] |
[[ko:화학]] |
||
[[pt:Química]] |
[[pt:Química]] |
||
[[ru:Химия]] |
|||
[[th:เคมี]] |
[[th:เคมี]] |
||
[[zh:化学]] |
[[zh:化学]] |
||
[[zh-tw:化學]] |
[[zh-tw:化學]] |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
[[Kategoria:Przedmioty szkolne]] |
[[Kategoria:Przedmioty szkolne]] |
Aktualna wersja na dzień 18:33, 3 maj 2023
Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj go do wody.
- Podstawowa zasada
Pamiętaj chemiku młody, nie trać czasu, wlewaj zawsze wodę do kwasu.
- Inna wersja podstawowej zasady
Najczęściej to chemia mnie interesuje. Nie podoba mi się.
- Student chemii o swoim ulubionym przedmiocie
Interesuję się chemią. Płyny, proszki rozmaite.
- Mężczyzna zapytany przez reporterkę TVN o zainteresowania
Chemia – nauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).
Wstęp[edytuj • edytuj kod]
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.
Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
- malowanie towarów farbami plakatowymi,
- lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy),
- pakowanie w kolorową folię,
- polewanie domestosem,
Najmniejszą częścią chemii jest pierwiastek. Jego matematyczno-fizycznym przeciwieństwem jest potęga.
Działy chemii[edytuj • edytuj kod]
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Działy chemii | |
---|---|
Chemia czysta | Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
Chemia organiczna i nieorganiczna | Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
Chemia analityczna | Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak? |
Pirotechnika | Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
Fizykochemia | W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem? |
Biochemia | Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
Astrochemia | Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
Geochemia | Czy herbata z cukrem to solanka? |
Chemia środowiskowa | Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
Metaloorganika | Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
Chemia maturalna | Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
Chemia olimpijska | Czy herbata i cukier były w folderze wstępnym? |
Chemia porównawcza | Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu? |
Zagrożenia[edytuj • edytuj kod]
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia – choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.
Znane związki chemiczne[edytuj • edytuj kod]
- Pałan sprawdzianu
- Szlaban rodzicanu
- Jeban dziecianu
- Prywatan artykulanu
- Bezsensan zmianu
- Bananan owocanu
- Fragan owerłoczanu
- Ryban puszkanu
- Kondominian żydopowierniczanu
- Trzynastan artykulanu