Chemia: Różnice pomiędzy wersjami
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Kamileusz I, powód: listoza) Znacznik: rewert |
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika TwójStary123456, powód: prywata) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 11 wersji utworzonych przez 6 użytkowników) | |||
Linia 15: | Linia 15: | ||
* pakowanie w kolorową folię, |
* pakowanie w kolorową folię, |
||
* polewanie [[domestos]]em, |
* polewanie [[domestos]]em, |
||
Najmniejszą częścią chemii jest pierwiastek. Jego matematyczno-fizycznym przeciwieństwem jest potęga. |
|||
== Działy chemii == |
== Działy chemii == |
||
Linia 75: | Linia 77: | ||
* [[lista dodatków do żywności]] |
* [[lista dodatków do żywności]] |
||
* [[pochodzenie imion]] |
* [[pochodzenie imion]] |
||
* [[Olimpiada Chemiczna]] |
|||
{{Szkoła}} |
{{Szkoła}} |
Aktualna wersja na dzień 18:33, 3 maj 2023
Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj go do wody.
- Podstawowa zasada
Pamiętaj chemiku młody, nie trać czasu, wlewaj zawsze wodę do kwasu.
- Inna wersja podstawowej zasady
Najczęściej to chemia mnie interesuje. Nie podoba mi się.
- Student chemii o swoim ulubionym przedmiocie
Interesuję się chemią. Płyny, proszki rozmaite.
- Mężczyzna zapytany przez reporterkę TVN o zainteresowania
Chemia – nauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).
Wstęp[edytuj • edytuj kod]
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.
Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
- malowanie towarów farbami plakatowymi,
- lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy),
- pakowanie w kolorową folię,
- polewanie domestosem,
Najmniejszą częścią chemii jest pierwiastek. Jego matematyczno-fizycznym przeciwieństwem jest potęga.
Działy chemii[edytuj • edytuj kod]
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Działy chemii | |
---|---|
Chemia czysta | Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
Chemia organiczna i nieorganiczna | Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
Chemia analityczna | Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak? |
Pirotechnika | Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
Fizykochemia | W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem? |
Biochemia | Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
Astrochemia | Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
Geochemia | Czy herbata z cukrem to solanka? |
Chemia środowiskowa | Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
Metaloorganika | Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
Chemia maturalna | Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
Chemia olimpijska | Czy herbata i cukier były w folderze wstępnym? |
Chemia porównawcza | Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu? |
Zagrożenia[edytuj • edytuj kod]
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia – choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.
Znane związki chemiczne[edytuj • edytuj kod]
- Pałan sprawdzianu
- Szlaban rodzicanu
- Jeban dziecianu
- Prywatan artykulanu
- Bezsensan zmianu
- Bananan owocanu
- Fragan owerłoczanu
- Ryban puszkanu
- Kondominian żydopowierniczanu
- Trzynastan artykulanu