Chemia: Różnice pomiędzy wersjami
M (→Prekursorzy) |
M (Naprawa linków) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Spr z chemii.jpg|thumb|180px|Sprawdzian z chemii]] |
[[Plik:Spr z chemii.jpg|thumb|180px|Sprawdzian z chemii]] |
||
{{cytat|Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj g{{cenzura3}}o do wody.|Podstawowa zasada}} |
{{cytat|Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj g{{cenzura3}}o do wody.|Podstawowa zasada}} |
||
'''Chemia''' – [[nauka]] rozwinięta w wysoko cywilizowanych [[ |
'''Chemia''' – [[nauka]] rozwinięta w wysoko cywilizowanych [[państwo|krajach]] (np. w [[II Rzeczpospolita|II Rzeczpospolitej]]). |
||
== Wstęp == |
== Wstęp == |
||
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji [[jedzenie|artykułów spożywczych]]. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania. |
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji [[jedzenie|artykułów spożywczych]]. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania. |
Wersja z 14:57, 31 sie 2013
Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj go do wody.
- Podstawowa zasada
Chemia – nauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).
Wstęp
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.
Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
- malowanie towarów farbami plakatowymi.
- lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy).
- pakowanie w kolorową folię.
- polewanie domestosem.
- Stopniowe aspartamu, fluoru i innych wartościowych substancji odżywczych których nie znajdziemy w prawdziwym produkcie, a wg. ekspertów niezbędne do funkcjonowania.
Działy chemii
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Działy chemii | |
Chemia czysta | Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
Chemia organiczna i nieorganiczna | Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
Chemia analityczna | Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak? |
Pirotechnika | Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
Fizykochemia | W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem? |
Biochemia | Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
Astrochemia | Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
Geochemia | Czy herbata z cukrem to solanka? |
Chemia środowiskowa | Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
Metaloorganika | Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
Chemia maturalna | Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
Chemia porównawcza | Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu? |
Zagrożenia
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia - choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.