Patelnia

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 12:17, 27 mar 2020 autorstwa Stim (dyskusja • edycje) (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Stim, powód: nic niewnosząca edycja)
Z patelni na linię ognia!

Patelnia – krótka broń obuchowa, stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na broń białą. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą rękojeścią i dużą głownią. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią, jednak przez specjalistów niezalecany, ze względu na zbyt dużą skuteczność bojową. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę od góry.

Ponadto patelnia służy ludom prymitywnym do preparowania potraw kulinarnych, głównie jajecznicy; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza żule, starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z teorią patelni, masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.