Chemia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Wilqw3. Autor wycofanej wersji to 77.236.0.201.)
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika TwójStary123456, powód: prywata)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 100 wersji utworzonych przez 73 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Ja wariat.JPG|thumb|200px|Typowy student chemii]]
'''Chemia''' to [[nauka]] rozwinięta w wysokocywilizowanych [[kraj|krajach]].


{{cytat|Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj g{{cenzura3}}o do wody.|Podstawowa zasada}}
==Wstęp==
{{Cytat|Pamiętaj chemiku młody, nie trać czasu, wlewaj zawsze wodę do kwasu.|Inna wersja podstawowej zasady}}
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie [[koszt|kosztów]] produkcji [[jedzenie|artykułów spożywczych]]. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda [[sieć]] handlowa ma swoją ściśle strzeżoną [[technologia|technologię]] odświeżania.
{{cytat|Najczęściej to chemia mnie interesuje. Nie podoba mi się.|Student chemii o swoim ulubionym przedmiocie}}
{{cytat|Interesuję się chemią. Płyny, proszki rozmaite.|Mężczyzna zapytany przez reporterkę TVN o zainteresowania}}
'''Chemia''' – [[nauka]] rozwinięta w wysoko cywilizowanych [[państwo|krajach]] (np. w [[II Rzeczpospolita|II Rzeczpospolitej]]).

== Wstęp ==
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji [[jedzenie|artykułów spożywczych]]. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.


Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
a) Malowanie [[towar|towarów]] [[kolor|farbami]] plakatowymi.
* malowanie towarów [[kolory|farbami]] plakatowymi,
b) Lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne [[bakteria|bakterie]] i [[wirus|wirusy]]).
* lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy),
c) Pakowanie w kolorową [[folia|folię]].
* pakowanie w kolorową folię,
* polewanie [[domestos]]em,


Najmniejszą częścią chemii jest pierwiastek. Jego matematyczno-fizycznym przeciwieństwem jest potęga.
==Działy chemii==


== Działy chemii ==
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.


[[Plik:Spr z chemii.jpg|thumb|180px|Sprawdzian z chemii]]
{| border=1 align=center cellpadding=4 cellspacing=0 width=600 style="margin: 0 0 1em"
{| class="wikitable" style="width: 60%;"
|-
|-
|align=center colspan=2 style="background-color:#6600FF;color:white;font-size:15px;text-align:center;font-weight:bold;" |
! colspan=2 style="background:#202020;color:white;font-size:16px;" |
Działy chemii
Działy chemii
|-
|-
|Chemia czysta || Z czego składa się herbata, a z czego cukier?
|Chemia czysta || Z czego składa się [[herbata]], a z czego cukier?
|-
|-
|Chemia organiczna i nieorganiczna || Czy cukier to sól, a herbata to alkohol?
|Chemia organiczna i nieorganiczna || Czy cukier to [[Sól kuchenna|sól]], a herbata to alkohol?
|-
|-
|Chemia analityczna || Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak?
|Chemia analityczna || Ile trzeba dodać [[mol]]i cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak?
|-
|-
|Pirotechnika || Jak zrobić bombę z herbaty i cukru?
|Pirotechnika || Jak zrobić [[bomba|bombę]] z herbaty i cukru?
|-
|-
|Fizykochemia || W jakiej temperaturze zamarza herbata z cukrem?
|Fizykochemia || W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem?
|-
|-
| Biochemia || Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca?
|Biochemia || Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca?
|-
|-
|Astrochemia || Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem?
|Astrochemia || Czy na [[Saturn]]ie też występuje herbata z cukrem?
|-
|-
|Geochemia || Czy herbata z cukrem to solanka?
|Geochemia || Czy herbata z [[cukier|cukrem]] to solanka?
|-
|-
|Chemia środowiskowa || Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie?
|Chemia środowiskowa || Jak przyrządzić herbatę z cukrem w [[las|lesie]]?
|-
|Metaloorganika || Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem?
|-
|Chemia maturalna || Czy [[herbata]] oraz cukier znajdują sie w tablicach?
|-
|Chemia olimpijska || Czy herbata i cukier były w folderze wstępnym?
|-
|Chemia porównawcza || Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem [[Napój alkoholowy|alkoholu]]?
|}
|}


==Prekursorzy==
== Zagrożenia ==
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia – choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.

== Znane związki chemiczne ==
* [[Ocena niedostateczna|Pałan]] sprawdzianu
* Szlaban [[rodzic]]anu
* [[Wpierdol|Jeban]] dziecianu
* [[N:P|Prywatan]] artykulanu
* [[Bezsens]]an zmianu
* [[Banan]]an owocanu
* Fragan [[Overwatch|owerłoczanu]]
* [[Ryba]]n puszkanu
* [[Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym|Kondominian żydopowierniczanu]]
* Trzynastan artykulanu

== Prekursorzy ==
* [[Biedronka]]
* [[Biedronka]]
* [[McDonald's]]
* [[McDonald's]]
* [[Constar]]
* [[KFC]]
* [[Donald Tusk]]


== Zobacz też ==
* [[lista dodatków do żywności]]
* [[pochodzenie imion]]
* [[Olimpiada Chemiczna]]


{{Szkoła}}

{{stubchem}}
[[Kategoria:Chemia|*]]

[[pt:Química]]


[[ar:كيمياء]]
[[ar:كيمياء]]
[[da:Kemi]]
[[da:Kemi]]
[[de:Chemie]]
[[de:Chemie]]
[[en:Chemistry]]
[[en:Chemistry (class)]]
[[es:Química]]
[[es:Química]]
[[fi:Kemia]]
[[fi:Kemia]]
Linia 62: Linia 93:
[[ja:化学]]
[[ja:化学]]
[[ko:화학]]
[[ko:화학]]
[[no:Kjemi]]
[[pt:Química]]
[[ru:Химия]]
[[th:เคมี]]
[[th:เคมี]]
[[zh:化学]]
[[zh-tw:化學]]
[[zh-tw:化學]]
[[Kategoria:Chemia| ]]
[[Kategoria:Przedmioty szkolne]]

Aktualna wersja na dzień 18:33, 3 maj 2023

Typowy student chemii

Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj gCenzura2.svgo do wody.

Podstawowa zasada

Pamiętaj chemiku młody, nie trać czasu, wlewaj zawsze wodę do kwasu.

Inna wersja podstawowej zasady

Najczęściej to chemia mnie interesuje. Nie podoba mi się.

Student chemii o swoim ulubionym przedmiocie

Interesuję się chemią. Płyny, proszki rozmaite.

Mężczyzna zapytany przez reporterkę TVN o zainteresowania

Chemianauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).

Wstęp[edytuj • edytuj kod]

Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.

Częstym sposobem odświeżania produktów jest:

  • malowanie towarów farbami plakatowymi,
  • lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy),
  • pakowanie w kolorową folię,
  • polewanie domestosem,

Najmniejszą częścią chemii jest pierwiastek. Jego matematyczno-fizycznym przeciwieństwem jest potęga.

Działy chemii[edytuj • edytuj kod]

Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.

Sprawdzian z chemii

Działy chemii

Chemia czysta Z czego składa się herbata, a z czego cukier?
Chemia organiczna i nieorganiczna Czy cukier to sól, a herbata to alkohol?
Chemia analityczna Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak?
Pirotechnika Jak zrobić bombę z herbaty i cukru?
Fizykochemia W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem?
Biochemia Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca?
Astrochemia Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem?
Geochemia Czy herbata z cukrem to solanka?
Chemia środowiskowa Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie?
Metaloorganika Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem?
Chemia maturalna Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach?
Chemia olimpijska Czy herbata i cukier były w folderze wstępnym?
Chemia porównawcza Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu?

Zagrożenia[edytuj • edytuj kod]

Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia – choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.

Znane związki chemiczne[edytuj • edytuj kod]

Prekursorzy[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]