Andreas Küttel: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (→‎top: bot wprowadza drobne poprawki)
Znacznik: przez API
 
(Nie pokazano 15 wersji utworzonych przez 12 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{sur|szwajcarskiego skoczka|imię|Andrzej}}
[[Grafika:Kuttel.jpg|thumb|175px|right|Siekacze i ich Andreas]]
[[Plik:Kuttel.jpg|thumb|175px|Siekacze i ich Andreas]]


'''Andreas Küttel''' (wym. ''Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel'' lub ''Kojttel'', ur. 25 kwietnia [[1979]] w Einsiedeln) – [[Szwajcaria|szwajcarski]] skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. Uważa się za popularnego, a skoczkowie ogłosili go swoim rzecznikiem. Gdy któryś z nich ma jakąś sprawę do [[Walter Hofer|Hofera]] albo sędziego, to posyła doń Andreasa, który z uśmiechem na ustach ponegocjuje.
'''Andreas Küttel''' (wym. ''Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel'' lub ''Kojttel'', ur. [[25 kwietnia]] [[1979]] w Einsiedeln) – [[Szwajcaria|szwajcarski]] skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. Uważa się za popularnego, a skoczkowie ogłosili go swoim rzecznikiem. Gdy któryś z nich ma jakąś sprawę do [[Walter Hofer|Hofera]] albo sędziego, to posyła doń Andreasa, który z uśmiechem na ustach ponegocjuje.


Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od [[Wiewiórka|wiewiórki]], za czym przemawiają dwa argumenty:
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od [[Wiewiórka|wiewiórki]], za czym przemawiają dwa argumenty:
*nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki),
* nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki”),
*zamiłowanie do skakania.
* zamiłowanie do skakania.
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie [[ser]]em szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony.
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie [[ser]]em szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony.


Generalnie Andreas zalicza się do dobrych skoczków. W [[2006]] był trzeci w PŚ, a w [[2009]] roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich [[Alpy|Alp]] specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie [[Gregor Schlierenzauer|Gregora Schlierenzauera]].
Generalnie Andreas zaliczał się do dobrych skoczków. W [[2006]] był trzeci w PŚ, a w [[2009]] roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich [[Alpy|Alp]] specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie [[Gregor Schlierenzauer|Gregora Schlierenzauera]]. W 2011 z powodu wieku i beznadziejnych wyników zakończył karierę.


{{stub|skok|kat|Küttel, Andreas}}
<br clear="all">
{{Skoczkowie1}}


{{Skoczkowie}}
[[Kategoria:Skoczkowie narciarscy|Küttel, Andreas]]

[[Kategoria:Byli skoczkowie narciarscy|Küttel, Andreas]]
[[kategoria:Szwajcarzy|Küttel, Andreas]]

Aktualna wersja na dzień 22:21, 2 paź 2016

Siekacze i ich Andreas

Andreas Küttel (wym. Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel lub Kojttel, ur. 25 kwietnia 1979 w Einsiedeln) – szwajcarski skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. Uważa się za popularnego, a skoczkowie ogłosili go swoim rzecznikiem. Gdy któryś z nich ma jakąś sprawę do Hofera albo sędziego, to posyła doń Andreasa, który z uśmiechem na ustach ponegocjuje.

Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od wiewiórki, za czym przemawiają dwa argumenty:

  • nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki”),
  • zamiłowanie do skakania.

Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie serem szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony.

Generalnie Andreas zaliczał się do dobrych skoczków. W 2006 był trzeci w PŚ, a w 2009 roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich Alp specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie Gregora Schlierenzauera. W 2011 z powodu wieku i beznadziejnych wyników zakończył karierę.


Mateja.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny skoków narciarskich. Jeśli już zgoliłeś mleczne wąsy – rozbuduj go.