Andreas Küttel: Różnice pomiędzy wersjami
M (poprawa {{sur}}) |
M (→top: bot wprowadza drobne poprawki) Znacznik: przez API |
||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{sur|szwajcarskiego skoczka|imię|Andrzej}} |
{{sur|szwajcarskiego skoczka|imię|Andrzej}} |
||
[[Plik:Kuttel.jpg|thumb|175px |
[[Plik:Kuttel.jpg|thumb|175px|Siekacze i ich Andreas]] |
||
'''Andreas Küttel''' (wym. ''Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel'' lub ''Kojttel'', ur. [[25 kwietnia]] [[1979]] w Einsiedeln) – [[Szwajcaria|szwajcarski]] skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. Uważa się za popularnego, a skoczkowie ogłosili go swoim rzecznikiem. Gdy któryś z nich ma jakąś sprawę do [[Walter Hofer|Hofera]] albo sędziego, to posyła doń Andreasa, który z uśmiechem na ustach ponegocjuje. |
|||
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od [[Wiewiórka|wiewiórki]], za czym przemawiają dwa argumenty: |
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od [[Wiewiórka|wiewiórki]], za czym przemawiają dwa argumenty: |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
{{Skoczkowie}} |
{{Skoczkowie}} |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Byli skoczkowie narciarscy|Küttel, Andreas]] |
||
[[kategoria:Szwajcarzy|Küttel, Andreas]] |
[[kategoria:Szwajcarzy|Küttel, Andreas]] |
Aktualna wersja na dzień 22:21, 2 paź 2016
Ten artykuł dotyczy szwajcarskiego skoczka. Zobacz też hasła o innych osobach o tym imieniu. |
Andreas Küttel (wym. Kyuttel, Kittel, Kyttel, Kuttel, Kuytel lub Kojttel, ur. 25 kwietnia 1979 w Einsiedeln) – szwajcarski skoczek narciarski, zwany popularnie „Sernikiem”. Uważa się za popularnego, a skoczkowie ogłosili go swoim rzecznikiem. Gdy któryś z nich ma jakąś sprawę do Hofera albo sędziego, to posyła doń Andreasa, który z uśmiechem na ustach ponegocjuje.
Andreas Küttel pochodzi w prostej linii od wiewiórki, za czym przemawiają dwa argumenty:
- nadnaturalnej wielkości siekacze (tzw. „jedynki”),
- zamiłowanie do skakania.
Inna teoria dotycząca jego siekaczy mówi, że w młodości karmiony był wyłącznie serem szwajcarskim, a jego uzębienie naturalnie dostosowało się do konieczności wgryzania w rzeczony.
Generalnie Andreas zaliczał się do dobrych skoczków. W 2006 był trzeci w PŚ, a w 2009 roku Andi był nawet mistrzem świata. Nagły skok formy spowodowany był wyhodowaniem w zapadłych dolinach szwajcarskich Alp specjalnego gatunku sera, który po przetrawieniu dawał skoczkowi właściwości odrzutowe. Niestety, ser został w tajemniczych okolicznościach wykradziony, a jego śladowe ilości wykryto w organizmie Gregora Schlierenzauera. W 2011 z powodu wieku i beznadziejnych wyników zakończył karierę.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny skoków narciarskich. Jeśli już zgoliłeś mleczne wąsy – rozbuduj go.