Dietetyk: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (poprawa powodu zastawania dietetykami anorektyczek i bulemiczek.)
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Adoor321, powód: pół rewertu nie mam czasu i siły robić)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 17 wersji utworzonych przez 15 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
'''Dietetyk''' – osoba, która w szybki sposób zmieni twoją [[Cola|colę]], [[chipsy]] i [[pizza|pizzę]] w brokuły, chleb pełnoziarnisty i wodę mineralną. Jest zazwyczaj płci żeńskiej, bo kobiety mają wyższy stopień motywacji w tej dziedzinie, a ich praca w innych zawodach doprowadziłaby do wielu katastrof ekologicznych, począwszy od zdemolowania zlewu, poprzez wykolejanie się pociągów, aż do wybuchu [[Krakatau]] w efekcie wrzucenia tam opakowania po fluidzie. Jak wszyscy wiemy, z powodu nałożenia podatków na markety, ilość dumnych kasjerek i roześmianych członkiń ekipy sprzątających, biegających po sklepie z mopem, zostanie dramatycznie zredukowana o połowę, więc płeć piękna musi szukać innego zatrudnienia.
'''Dietetyk''' – osoba, która w szybki sposób zmieni twoją colę, chipsy i [[pizza|pizzę]] w brokuły, chleb pełnoziarnisty i wodę mineralną.


== Działanie ==
== Działanie ==
Dietetyk próbuje wszystkim wcisnąć, że [[tłuszcze|tłuszcz]] jest niezdrowy, [[węglowodany]] powodują tycie a białko to zło. Dietetyk wie wszystko lepiej, więc lepiej nie jedz na jego oczach.
Dietetyk próbuje wszystkim wcisnąć, że [[Tłuszcze|tłuszcz]] jest niezdrowy, [[węglowodany]] powodują tycie, a białko to zło, w efekcie czego pozostaje przejście na [[bretarianizm]] lub jedzenie, zmielonych w młynku do kawy, otoczaków i wapieni. Nie poleca się jednak tego mówić na wizycie, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że wtedy wyjdziesz z jadłospisem złożonym z samych gotowanych kalafiorów na przemian ze smażonymi bez tłuszczu pomidorami, w akompaniamencie surowej cebuli i szczypiorku.


Dietetyczka zna kaloryczność wszystkich produktów i potraw na pamięć i dziennie poświęca 3-4h na obliczanie [[wartość energetyczna|wartości energetycznej]] tego, co właśnie zjadła i kolejne 3-4h na odejmowanie tego, co spaliła. Dietetyczka ma do perfekcji opanowane smażenie bez tłuszczu, na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii i mnóstwo technik zmniejszających ilości tłuszczu w potrawach. Dzięki temu ich figura jest bezbłędna a aktywność fizyczna na poziomie olimpijskim.
Dietetyk zna kaloryczność wszystkich produktów i potraw na pamięć, dlatego codziennie rano wstaje i poświęca dwie godziny na zaplanowanie całodniowego jadłospisu. Czasem schodzi więcej czasu, gdyż dochodzi do tego wybór pomiędzy gotowaną na parze rybą z marchewką, a bezcukrowymi babeczkami z mąki jaglanej. Po zdrowym śniadaniu zamyka się w pokoju i poświęca trzy godziny na obliczanie [[Wartość energetyczna|wartości energetycznej]] kaloryczności całodniowego planu, by w końcu dojść do konkluzji, że aby spalić wszystkie posiłki, musi przebiec 6,28√5 kilometra. Po treningu odejmuje spalone kalorie i odpisuje na zażalenia klientom, którzy skarżą się na to, że nie uzyskali zamierzonego efektu po czterech dniach. Dietetyk ma do perfekcji opanowane smażenie bez tłuszczu, na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii i mnóstwo technik zmniejszających ilości tłuszczu w potrawach. Dzięki temu ich figura jest bezbłędna, a aktywność fizyczna na poziomie olimpijskim. Zazwyczaj nie chcą jednak startować w zawodach, żeby nie zniechęcać innych ludzi swoim wysportowaniem i figurą.

Chętnie i często komentuje zachowania i nawyki żywieniowe innych, wytykając im błędy dietetyczne i wskazując na straszne choroby, które mogą wywołać.

Dietetykami i dietetyczkami zostają:
* grubasy - myślący, że od samej wiedzy na temat kalorii schudną;
* ortorektycy - z miłości do czytania etykiet na produktach;
* kulturyści i miłośniczki fitnessu, aby dowiedzieć się ile kilogramów białka w proszku trzeba zjeść na dzień, by ładnie wyglądać;
* przyszłe/obecne anorektyczki i bulimiczki, by móc wmawiać ludziom, że woda ma 1000000000000000000000000000 kcal.


Dietetyk często i chętnie komentuje zachowania i nawyki żywieniowe innych, wytykając im błędy dietetyczne i wskazując na straszne choroby, które mogą wywołać, jak na przykład drganie powieki czy katar sienny.


== Powody wizyty ==
== Powody wizyty ==
Udajesz się do dietetyka, kiedy:
Udajesz się do dietetyka, kiedy:
* jesteś za gruby / gruba.
* Jesteś za gruby/gruba;
* jesteś za chudy / chuda.
* Jesteś za chudy/chuda;
* chorujesz na chorobę dietozależną.
* Chorujesz na chorobę dietozależną;
* nie masz problemów z wagą, ale idziesz za modą.
* Nie masz problemów z wagą, ale idziesz za modą.


=== Po wizycie ===
{{stubzaw}}
* Liczysz kalorie przed jedzeniem, po jedzeniu i w trakcie jedzenia, zamiast samej czynności jedzenia.
{{stubmed}}
* Dwa tygodnie po wizycie marzysz, aby się wreszcie najeść jak człowiek!


{{stub|zaw}}
[[Kategoria:Zawody]]
{{stub|med}}
[[Kategoria:Medycyna]]
{{zawody}}
[[Kategoria:Zawody związane z medycyną]]
[[Kategoria:Dietetyka]]

Aktualna wersja na dzień 15:43, 20 wrz 2021

Dietetyk – osoba, która w szybki sposób zmieni twoją colę, chipsy i pizzę w brokuły, chleb pełnoziarnisty i wodę mineralną. Jest zazwyczaj płci żeńskiej, bo kobiety mają wyższy stopień motywacji w tej dziedzinie, a ich praca w innych zawodach doprowadziłaby do wielu katastrof ekologicznych, począwszy od zdemolowania zlewu, poprzez wykolejanie się pociągów, aż do wybuchu Krakatau w efekcie wrzucenia tam opakowania po fluidzie. Jak wszyscy wiemy, z powodu nałożenia podatków na markety, ilość dumnych kasjerek i roześmianych członkiń ekipy sprzątających, biegających po sklepie z mopem, zostanie dramatycznie zredukowana o połowę, więc płeć piękna musi szukać innego zatrudnienia.

Działanie[edytuj • edytuj kod]

Dietetyk próbuje wszystkim wcisnąć, że tłuszcz jest niezdrowy, węglowodany powodują tycie, a białko to zło, w efekcie czego pozostaje przejście na bretarianizm lub jedzenie, zmielonych w młynku do kawy, otoczaków i wapieni. Nie poleca się jednak tego mówić na wizycie, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że wtedy wyjdziesz z jadłospisem złożonym z samych gotowanych kalafiorów na przemian ze smażonymi bez tłuszczu pomidorami, w akompaniamencie surowej cebuli i szczypiorku.

Dietetyk zna kaloryczność wszystkich produktów i potraw na pamięć, dlatego codziennie rano wstaje i poświęca dwie godziny na zaplanowanie całodniowego jadłospisu. Czasem schodzi więcej czasu, gdyż dochodzi do tego wybór pomiędzy gotowaną na parze rybą z marchewką, a bezcukrowymi babeczkami z mąki jaglanej. Po zdrowym śniadaniu zamyka się w pokoju i poświęca trzy godziny na obliczanie wartości energetycznej kaloryczności całodniowego planu, by w końcu dojść do konkluzji, że aby spalić wszystkie posiłki, musi przebiec 6,28√5 kilometra. Po treningu odejmuje spalone kalorie i odpisuje na zażalenia klientom, którzy skarżą się na to, że nie uzyskali zamierzonego efektu po czterech dniach. Dietetyk ma do perfekcji opanowane smażenie bez tłuszczu, na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii i mnóstwo technik zmniejszających ilości tłuszczu w potrawach. Dzięki temu ich figura jest bezbłędna, a aktywność fizyczna na poziomie olimpijskim. Zazwyczaj nie chcą jednak startować w zawodach, żeby nie zniechęcać innych ludzi swoim wysportowaniem i figurą.

Dietetyk często i chętnie komentuje zachowania i nawyki żywieniowe innych, wytykając im błędy dietetyczne i wskazując na straszne choroby, które mogą wywołać, jak na przykład drganie powieki czy katar sienny.

Powody wizyty[edytuj • edytuj kod]

Udajesz się do dietetyka, kiedy:

  • Jesteś za gruby/gruba;
  • Jesteś za chudy/chuda;
  • Chorujesz na chorobę dietozależną;
  • Nie masz problemów z wagą, ale idziesz za modą.

Po wizycie[edytuj • edytuj kod]

  • Liczysz kalorie przed jedzeniem, po jedzeniu i w trakcie jedzenia, zamiast samej czynności jedzenia.
  • Dwa tygodnie po wizycie marzysz, aby się wreszcie najeść jak człowiek!


Polski Hydraulik wykadrowany.jpg To jest tylko zalążek artykułu o zawodach. Jeśli harujesz w tym zawodzie od młodości – rozbuduj go.

Crystal Clear app virussafe.png To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny medycyny. Jeśli wiesz, że należy przede wszystkim szkodzić – rozbuduj go.