Kanapka: Różnice pomiędzy wersjami
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Rampantera; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Typowekonto.) Znacznik: rewert |
|
(Nie pokazano 3 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |
(Brak różnic)
|
Aktualna wersja na dzień 18:43, 4 wrz 2023
Och Kanapko!
Dlaczegoż spadasz zawsze masłem w dół?
Och Kanapko!
Sprawiasz mi wielki ból!
- Pieśń ludowa o kanapce
Karol Strasburger: Jaki przedmiot szkolny najmniej przydaje się w życiu?
Uczestnik Familiady: Kanapka
- Odpowiedź w Familiadzie
Kanapka – twór złożony z pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego, z czego zbudowana jest kanapka, czyli na ser lub mięso i chleb, pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa masła, warzyw lub mięsa. Posiada irytującą zdolność spadania masłem w dół na podłogę/żwir/ziemię.
Wykonanie[edytuj • edytuj kod]
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „kanapkę z serem” wykonuje się następująco:
- Bierzemy chlebek i kroimy dwie kromeczki o grubości ok. 8 mm. Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z serkiem” tylko „bułkę z serkiem”.
- Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje: Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym kucharzem, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły.
- Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem. Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki.
- I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły.
- Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem.
- Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym talerzyku i przechodzimy do krojenia sera. Ser powinien być żółty, o nieprzyjemnym zapachu, bo wiadomo, że im bardziej ser „śmierdzący”, tym smaczniejszy. Jeśli chcemy, aby koszt kanapki nie był zbyt duży, można wziąć serek pachnący.
- Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry, zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu. Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły.
- Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry.
Zastosowanie[edytuj • edytuj kod]
Kanapkę można: jeść, rzucać nią, przyklejać do sufitu, przyklejać do ścian i zrobić z niej broń biologiczną. Za pomocą magicznego urządzenia, jakim jest toster można ją:
- przemienić;
- transmutować;
- zmutować;
- przemienić;
- zamienić światami;
- ulepszyć;
- level–upować;
- upgrade'ować na tosta.
- można użyć jako zakładnika
Według Jacka z Familiady jest to najmniej przydatny przedmiot szkolny w życiu.
Sposoby jedzenia[edytuj • edytuj kod]
- Na berserka,
- Na chirurga,
- Normalnie,
- Normalnie z ciamkaniem,
- Włożyć bezpośrednio do żołądka (może być w kawałkach, ale nie musi),
- Religijnie,
- Na anemika,
- Na raz,
- Pałeczkami,
- Na bulimika,
- Z wielkim szacunkiem,
- Na poetę,
- Na maniaka,
- Na kochanka/kę.
- Na okrągło
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Artykuł ten zawiera udostępnione na licencji GNU FDL (lub jakoś tak) treści pochodzące w pierwotnej wersji ze strony z artykułami bezsensownymi lub z listy stron do usunięcia, zamieszczonych w Wikiencyklice. Pierwotny autor nieznany, gdyż najprawdopodobniej dostał niestrawności po bananie.